Lang voordat het duurzaamheidsaspect belangrijk werd in Nederland werd er al duurzaam gevist door Dilvis op het Alkmaardermeer.

Duurzaamheid betekent voor Dilvis:

- Visstand beheren (dat doen we al sinds 1854)
- Vangstmethode zo milieuvriendelijk mogelijk
- Er wordt met grotere maaswijdte gevist dan wettelijk is voorgeschreven
- Vissoorten moeten zich door voortplanting in stand kunnen houden

Tussen de mazen van het net vissen” doet Dilvis dus al vijf generaties lang en hierdoor is het snoekbaarsbestand in het Alkmaardermeer stabiel gebleven. De hoeveelheid snoekbaars die wordt gevangen is constant en er wordt enkel in de herfst en in de winter veel gevist. De maaswijdte die Dilvis gebruikt, is fors groter dan voorgeschreven door de Europese Unie, zodat er geen kleine vis wordt gevangen.

Sustainable Eel Group

De Sustainable Eel Group is een Europese organisatie die zich inzet voor het behoud en herstel van de palingstand. In 2010 werd de organisatie opgericht en inmiddels is het een groot Europees initiatief waar 5 wetenschappers, 5 milieubeschermers en verschillende deelnemers uit de visserijsector aan meerwerken.

De Sustainble Eel Group heeft een Europese standaard en certificeringsprogramma ontwikkeld voor duurzame palingkweek en –visserij. Dilvis voldoet aan de strenge eisen van de Sustainable Eel Standard en kwam in 2010 in het bezit Sustainable Eel Chain of Custody-certificaat.

De hele supplychain van de Zweedse kweekpaling die Dilvis voornamelijk verwerkt is traceerbaar. Van glasaal tot gerookte paling. In 2015 heeft Dilvis een hercertificering ontvangen die geldig is tot en met het jaar 2020.


Palingstand

Nederland staat wereldwijd bekend om haar waterwerken. Met de Afsluitdijk, Deltawerken, dijken en gemalen is het binnenland afgeschermd van de zeeën en wordt de waterstand op peil gehouden. Deze waterwerken zijn noodzakelijk om het water buiten de deur te houden, echter onderbreken deze bouwwerken wel de levenscyclus van paling. Het is inmiddels vrijwel onmogelijk voor jonge paling (glasaal) om Nederland binnen te komen. Ook de weg terug is gevaarlijk. Dagelijks worden geslachtsrijpe palingen in pompen van gemalen en waterkrachtcentrales beschadigd en overleven het niet.

Dilvis investeert in een duurzaam herstel van de palingstand. Niet alleen door zelf pootaal uit te zetten, maar ook door een deel van haar omzet af te dragen aan het Duurzaam Paling Fonds. Door projecten als 'Paling over de Dijk' kunnen geslachtsrijpe palingen (schieralen) worden opgevangen voor pompen en handmatig over de dijk in zee worden gezet.

Nevepaling en DUPAN - ESF

Dilvis is aangesloten bij nationale en internationale organisaties. Zo is het familiebedrijf lid van de Nederlandse Vereniging van Paling Handelaren (NeVePaling). Dit is een branchevereniging voor de palinghandel in Nederland. Alle leden van NeVePaling dragen een percentage van hun omzet af aan het Duurzaam Paling Fonds / Eel Stewardship Fund (ESF). DUPAN staat voor Duurzame Palingsector Nederland. ESF is een internationale variant. Met het geld in het fonds wordt onder andere glasaal, die voor de Nederlandse kust op waterbarrieres stuiten, opgevangen en uitgezet in Nederlandse binnenwateren. Tevens wordt er in de herfst geslachtrijpe paling over de dijk gezet, zodat ze hun weg kunnen vervolgen naar de Sargassozee.

Kom in contact

Wil je onze producten proeven?

Of onze ambachtelijke rokerij van dichtbij bekijken?

Onze producten aan uw assortiment toevoegen?

Een inlogcode voor DilvisOnline ontvangen?

Heeft u andere vragen?

Laat het ons weten info@dilvis.nl