Lang voordat het duurzaamheidsaspect belangrijk werd in Nederland werd er al duurzaam gevist door Dilvis op het Alkmaardermeer.

Duurzaamheid betekent voor Dilvis:

- Visstand beheren (dat doen we al sinds 1854)
- Vangstmethode zo milieuvriendelijk mogelijk
- Er wordt met grotere maaswijdte gevist dan wettelijk is voorgeschreven
- Vissoorten moeten zich door voortplanting in stand kunnen houden

Tussen de mazen van het net vissen” doet Dilvis dus al vijf generaties lang en hierdoor is het snoekbaarsbestand in het Alkmaardermeer stabiel gebleven. De hoeveelheid snoekbaars die wordt gevangen is constant en er wordt enkel in de herfst en in de winter veel gevist. De maaswijdte die Dilvis gebruikt, is fors groter dan voorgeschreven door de Europese Unie, zodat alleen de vis wordt gevangen die in het einde van hun levenscyclus zitten. De kleine vis wordt met rust gelaten. 

Tevens is alle energie die wordt gebruikt in het productieproces van Dilvis gewonnen uit duurzame bronnen. We gebruiken voor 100% groene stroom & gas.

Gecertificeerd Sustainable Eel 

De Sustainable Eel Group is een Europese organisatie die zich inzet voor het behoud en herstel van de palingstand. In 2010 werd de organisatie opgericht en inmiddels is het een groot Europees initiatief waar 5 wetenschappers, 5 milieubeschermers en verschillende deelnemers uit de visserijsector aan meerwerken.

De SEG heeft een Europese duurzaamheidsstandaard en certificeringsprogramma ontwikkeld voor duurzame palingkweek en –visserij. Dilvis voldoet aan de strenge eisen van de Sustainable Eel Standard en kwam als één van de eerste bedrijven in Nederland in 2010 in het bezit Sustainable Eel Chain of Custody-certificaat.

De hele supply chain van de aquacultuur paling uit Zweden en Nederland is geheel transparant en traceerbaar. Van glasaal vangst tot gerookte palingfilet. In 2021 heeft Dilvis een hercertificering ontvangen en hierdoor is alle paling die Dilvis verkoopt duurzaam gecertificeerd! Lees hier mee over de duurzame certificering van de SEG.

Palingstand

Nederland staat wereldwijd bekend om haar waterwerken. Met de Afsluitdijk, Deltawerken, dijken en gemalen is het binnenland afgeschermd van de zeeën en wordt de waterstand op peil gehouden. Deze waterwerken zijn noodzakelijk om het water buiten de deur te houden, echter onderbreken deze bouwwerken wel de levenscyclus van paling. Het is inmiddels vrijwel onmogelijk voor jonge paling (glasaal) om Nederland binnen te komen. Ook de weg terug is gevaarlijk. Dagelijks worden geslachtsrijpe palingen in pompen van gemalen en waterkrachtcentrales beschadigd en overleven het niet.

Dilvis investeert in een duurzaam herstel van de palingstand. Niet alleen door zelf pootaal uit te zetten, maar ook door een deel van haar omzet af te dragen aan het Duurzaam Paling Fonds. Door projecten als 'Paling over de Dijk' kunnen geslachtsrijpe palingen (schieralen) worden opgevangen voor pompen en handmatig over de dijk in zee worden gezet.

Nevepaling en DUPAN - ESF

Dilvis is aangesloten bij nationale en internationale organisaties. Zo is het familiebedrijf lid van de Nederlandse Vereniging van Paling Handelaren (NeVePaling). Dit is een branchevereniging voor de palinghandel in Nederland. Alle leden van NeVePaling dragen een percentage van hun omzet af aan het Duurzaam Paling Fonds / Eel Stewardship Fund (ESF). DUPAN staat voor Duurzame Palingsector Nederland. ESF is een internationale variant. Met het geld in het fonds wordt onder andere glasaal, die voor de Nederlandse kust op waterbarrieres stuiten, opgevangen en uitgezet in Nederlandse binnenwateren. Tevens wordt er in de herfst geslachtrijpe paling over de dijk gezet, zodat ze hun weg kunnen vervolgen naar de Sargassozee.

Kom in contact

Wilt u onze producten proeven?

Onze ambachtelijke rokerij van dichtbij bekijken?

Onze producten aan uw assortiment toevoegen?

Onze vis op uw menukaart zetten?

Heeft u andere vragen? Laat het ons weten!

Email: info@dilvis.com |  App: 06-31278494